Pewnie większość
mam truchleję na samą myśl, że ich pociecha trzyma w swojej małej
rączce ostry nóż, w związku z czym odwlekamy decyzję o
zaangażowaniu malca w przygotowywanie posiłków. Niesłusznie.
Naukę gotowania powinniśmy rozdzielić na etapy, dzięki którym
dziecko stopniowo będzie przyswajało niezbędną wiedzę. A
dlaczego w ogóle nauczyć dziecko gotowania?
Mnóstwo korzyści
Na wyżej
postawione pytanie jest wiele odpowiedzi. Przede wszystkim
przygotowywanie nawet najprostszych posiłków rozwija w dziecku
zdolności manualne. I jeśli dotychczas takie zadanie spełniały
puzzle drewniane,
tak wraz z upływem czasu musimy dziecku pokazywać trudniejsze
czynności takie, jak krojenie, ugniatanie ciasta itp.
Podczas
przygotowywania potraw otrzymujemy nie tylko pomoc ze strony dziecka,
ale możemy się również cieszyć wspólnie spędzonym czasem.
Wspólnie gotując, łączymy naukę z zabawą. Mamy szansę nauczyć
malucha nowych smaków, zapachów oraz zasad łączenia różnorodnych
składników. U dziecka rozwija się także wyobraźnia.
Wspólne gotowanie
daje nam możliwość wpojenia dziecku zasad zdrowego odżywiania już
od najmłodszych lat. Opowiadanie dziecku o dobroczynnych dla zdrowia
właściwościach warzyw i owoców, o zawartości witamin i
pokazywanie jak wiele różnych potraw, a przede wszystkim smacznych
można z nich przygotować, pozwoli dziecku polubić zdrowe produkty.
Nauka zdobyta w pierwszych latach życia na pewno przełoży się na
sposób odżywiania się w dorosłości.
Od czego zacząć?
Nie nastawiajmy
się na to, że nasze dziecko od razu chętnie wkroczy do kuchni i
zacznie gotować jak zawodowiec, ponieważ w pierwszej kolejności
musi się przyzwyczaić do nowych przedmiotów. Na początek pomocna
okaże się kuchnia dla dzieci.
Już podczas zabawy taką kuchnią można nauczyć dziecko, że
należy ostrożnie postępować z kuchenką, gorącymi garnkami, a
noże należy trzymać zawsze za rączkę. Kuchnia dla dzieci, mimo
tego, że to zabawka, będzie pierwszym etapem nauki dziecka
gotowania.
Po jakimś czasie
warto zaplanować termin, w którym zabawa przeniesie się do
prawdziwej kuchni. Warto wybrać dzień wolny od pracy, ponieważ
wtedy będziemy mogli spokojnie dziecku wszystko wyjaśnić i nie
musimy się stresować tym, że powstał bałagan i mamy mało czasu
na porządki.
Naukę zaczynamy
od podstaw, czyli wyjaśniamy dziecku, dlaczego zawsze przed
przygotowywaniem posiłków należy myć ręce oraz większość
produktów spożywczych. Kolejnym krokiem jest pokazanie dziecku
przepisu, wyjaśnienie, gdzie w kuchni znajdują się poszczególne
przedmioty i składniki oraz jak należy odmierzać proporcje.
Po wstępnych
wyjaśnieniach czas przejść do gotowania. Od jakich dań zacząć?
Oczywiście od tych prostych. Może to być sałatka, ciasteczka lub
pizza. Gotowanie może pobudzać kreatywność dziecka, dlatego
pozwólmy maluchowi wybrać składniki na pizzę lub sposób
dekoracji ciasteczek.
Nauka gotowania
przyniesie korzyści nie tylko rodzicom, którzy zyskają pomocnika w
kuchni, ale także dzieciom. Te już od najmłodszych lat będą
wiedziały, jakie składniki włączać do swojej diety i jak je
łączyć. Wiedza dotycząca gotowania jest potrzebna już od
najmłodszych lat, dzięki temu dziecko nie tylko będzie umiało
zrobić sobie kanapkę, gdy zostanie same w domu, ale nauczy się
także zaradności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz